Atmosfera pitoreasca in satele din Thassos

Atmosfera pitoreasca in satele din Thassos

16.12.2014 @ 05:12 AM

Desi atragator pentru plajele sale fabuloase, Thassos este foarte pitoresc si atrage prin plimbarile romantice pe care turistii le pot face in satele incremenite in timp. Unde ne plimbam in Thassos? Am selectat cateva dintre bijuteriile insulei pentru voi.

Satul Theologos

Aflat la aproximativ 50 km de Limenas, Theologos a fost pana in secolul trecut principalul sat al insulei. Este unul dintre cele mai vechi sate de pe insula si se lauda cu case deosebit de frumoase, motiv pentru care Guvernul Greciei l-a declarat asezare traditionala. Theologos mai este foarte apreciat si pentru tavernele in care se servesc preparate extraordinar de gustoase, unul dintre cele specifice fiind carnea de capra la frigare.

Satul Potamia

Satuc traditional, la 10 km de Limenas, se afla pe coasta muntelui Ypsarion (cel mai inalt munte de pe insula), astfel ca privelistile sunt spectaculoase. Potamia este popular datorita caselor traditionale de piatra cu acoperisuri de lemn. stradutelor inguste, bisericii mici si vechi. Atmosfera este linistita, plina de un calm venit parca de peste vremuri si recomandam cu caldura sa va asezati la o taverna, de unde puteti savura atat mancarea delicioasa, cat si spiritul satului.

Satul Kastro

Kastro este, de fapt, un castel aflat la o inaltime de 450 m, pe culmile muntelui Ypsarion, in inima insulei. Este, de altfel, si cea mai veche asezare din Thassos. A fost construit aici, pentru ca astfel locuitorii erau aparati de pirati si alte pericole. Pe vremea stapanirii venetiene, satul era plin de viata, dar astazi este aproape parasit, pastrand insa viu spiritul care l-a tinut in viata timp de secole.

Satul Kazaviti

Aflat in sirul satelor traditionale din Thassos, Kazaviti trebuie vizitat pentru atmosfera relaxanta, pentru cantecul pivighetorilor si susurul apei. Divizat in doua parti – Kazaviti Mic si Kazaviti Mare – este o asezare ghemuita in inima muntilor, ascunsa de padurile bogate. Descoperind Kazaviti, veti avea sentimentul ca ati descoperit una dintre cele mai pretioase comori ale Thassos-ului.

Satul Panagia

Aflat la 7 km de Limenas, Panagia are o istorie foarte densa si este unul dintre cele mai bogate sate din Thassos. Patronat de Fecioara Maria, Panagia este fosta capitala a insulei si, unii ar spune, cel mai fotogenic dintre satele de aici. Izvoarele naturale aprovizioneaza satenii cu apa curata si proaspata, curg pe marginile stradutelor inguste, susurul lor cristalin fiind muzica permanenta din Panagia. Produsele locale cele mai indragite sunt siropurile, castanele, smochinele si rosiile. Le puteti gusta pe loc la tavernele boeme din sat sau le puteti cumpara ca suveniruri pentru acasa.