Top

Hello Holidays

Top 7 curiozitati despre Malta

Localizată în Marea Mediterană, chiar în sudul Siciliei, Malta s-a impus în ultimii ani ca destinație turistică de top. Bogăția moștenirii culturale a capitalei Valetta, dar și frumusețea plajelor și a mării care înconjoară arhipelagul maltez, promit vizitatorilor una dintre cele mai fascinante experiențe pe care le poate oferi turismul mediteranean.

Dacă ce am scris până acum despre Malta încă nu v-a convins să planificați o vizită, poate că aceste șapte curiozități vă vor trezi interesul. Nu că n-am fi vrut noi să le scriem mai devreme, doar că Malta e genul de țară unde mereu descoperim ceva nou.

Este a 9-a cea mai mică țară din lume

Malta in Europa

Cu o suprafață de doar 316 km2, Malta intră în topul mini-țărilor de pe glob. Dacă vreți să vă faceți o idee, gândiți-vă că doar Bucureștiul are o suprafață de 228  km2.

Malta se întinde pe un arhipelag mic, dintre care doar trei insule sunt populate: insula Malta, insula Gozo și insula Comino. Deși atrage numeroși turiști, Comino are (în anul 2017) un număr de doar trei locuitori permanenți – un polițist și un cuplu care se ocupă de complexul turistic al insulei.

Are monumente vechi de peste 5.000 de ani

Hagar Qim

Este vorba despre Templele Megalitice ale Maltei, dintre care cel mai vechi este Ħaġar Qim, construit începând cu anul 3.600 î. Hr. Complexul este unul dintre cele mai mai vechi clădiri din lume, depășind cu peste 1.000 de ani Piramidele din Giza sau Stonehedge.

Alte monumente din perioada neolitică sunt Hipogeul Ħal-Saflieni care datează de prin 3.300 î. Hr. și Cercul de Piatră Xagħra care, deși este o structură mai „nouă” (circa 3.000 î. Hr.), conține morminte ce datează încă din 4.100 î. Hr.

Malteza este singura limbă semitică a Uniunii Europene

Sfantul Ieronim scriind, Caravaggio

 

Dacă vă întrebați de ce multe din cuvintele malteze sună atât de „diferit”, aflați că limba oficială a țării este de origine semitică, fiind mai degrabă înrudită cu araba și ebraica decât cu limbile indo-europene de pe continent.

Totuși, malteza a fost influențată de italiană, siciliană, dar și de engleza care a devenit a doua limbă oficială a țării. Malteza este și singura limbă semitică scrisă în alfabet latin.

Este o locație adorată de cineaști

Cetatea Mdina

Dacă vedeți în vreun film scene pe o plajă cu stânci spectaculoase sau într-o cetate medievală, e foarte posibil ca acele scene să fi fost turnate în Malta. Ok, nu spunem că e singura țară din lume cu asemenea priveliști, doar că echipele de producție aleg Malta pentru locurile sale ceva mai retrase.

Printre cele mai cunoscute producții care conțin scene filmate în Malta se numără Gladiator (2000), Troy (2004), Agora (2009) sau World War Z (2013). De asemenea, numeroase secvențe din serialul Game of Thrones au fost turnate aici.

Fereastra de Azur a avut un final trist

Fereastra de Azur

Probabil ați mai văzut imaginea de mai sus, uneori chiar în filmele sau serialele mai sus menționate. Ei bine, ne pare rău să vă anunțăm că spectaculoasa formațiune stâncoasă nu mai există. Fereastra de Azur s-a prăbușit în urma unei furtuni, pe data de 8 martie 2017.

Arcul natural fusese format cândva în secolul XIX, ca urmare a prăbușirii unei peșteri. Astfel, structura sa nu a fost niciodată foarte stabilă.

Miracolul Domului din Mosta

Domul din Mosta

Inspirată de Panteonul din Roma, Rotunda din Mosta a fost construită în secolul XIX. Cea mai impresionantă parte a structurii este domul său uriaș, nesusținut de coloane. Este unul dintre cele mai mari domuri de acest fel din întreaga lume.

Curiozitatea despre care discutăm s-a petrecut în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pe 9 aprilie 1942. În acea zi, un avion german a dat drumul unei bombe care a căzut fix pe Rotunda din Mosta, în timpul unei slujbe. Deși domul a fost perforat de bombă, aceasta doar a căzut în biserică, fără să explodeze. Majoritatea maltezilor consideră acest eveniment un miracol.

Malta e menționată în Biblie

Sfantul Pavel naufragiat in Malta, Laurent de la Hyre

Cel puțin, teoretic. În cartea Faptele Apostolilor (a cincea din Noul Testament), se povestește că Apostolul Pavel ar fi naufragiat pe insula Melita. Deși nu există o dovadă clară în acest sens, nu poate fi disputat faptul că Malta vine de la Melita – numele pe care vechii greci l-au dat insulei și care înseamnă „insula de miere”.

Cert este că maltezii sunt, în proporție de 88.6%, catolici devotați și că îl consideră pe Sfântul Apostol Pavel drept sfânt protector al țării.

"Lumea este o carte, iar cei care nu călătoresc nu pot citi decât o pagină din ea." Fericitul Augustin Credem cu tărie ca fiecare dintre noi trebuie să aibă libertatea de a obține cât mai mult de la timpul nostru liber. Muncim un an întreg si merităm cel puțin o vacanță … de aceea, trebuie să fie perfectă! Echipa noastră de specialiști în turism lucrează neîntrerupt pentru ca turiștii noștri să se bucure fara griji de timpul petrecut în vacanță. De-a lungul timpului am acumulat o vastă experiență, dar și cunoștinte despre destinațiile turistice prezente în ofertele noastre și despre diferite unități de cazare. Experiența acumulată în turism si în transportul intern și internațional, ne-a ajutat sa înțelegem ca diversificarea serviciilor și personalizarea acestora în funcție de fiecare categorie de client reprezintă cheia succesului în turism. Agenția Hello Holidays are plăcerea de a vă conduce în diferite destinații, mai apropiate sau mai indepartate, într-un alt mod decât ați fost obișnuiți. Avem o flotă nouă de autocare și microbuze, conducători auto cu experiență în tur intern și internațional, personal tânăr și dinamic în agenție dar și însoțitori de grup și asistență turistică pe perioada diverselor călătorii pe care le alegeți alături de noi.