Top

Hello Holidays

Aparuta inca de pe vremea triburilor tracice, Martisorul este o traditie care se pastreaza inca si in zilele noastre, fiind intalnita si in cultura bulgara, albaneza sau macedoneana.

Este uimitor faptul ca si-a pastrat inca numele in original: “martisor” in romana, “martenitsa” in bulgara, “martu” in aromana,  “martinca” in macedoneana, “martis / martia” in greaca, iar forma si esenta au ramas neschimbate: un obiect confectionat din doua fire: alb si rosu.

In traditia bulgara, Baba Marta ca si Baba Dochia reprezinta simbolul venirii primaverii.

Conform obiceiului, la sfarsitul lunii februarie, bulgarii fac curatenie generala in case, intrucat Baba Marta nu viziteaza decat casele ingrijite. Batranii nu trebuie sa iasa prea devreme din casa, pentru ca Baba Marta doreste sa intalneasca doar femei sau fete tinere. In ultima zi a lunii februarie, copiii din mediul rural aprind un foc cat mai mare. Ei se aduna in jurul focului, rostind diferite strigaturi: “Baba Marta, eu te incalzesc pe tine azi, iar tu sa ma incalzesti pe mine maine!”  Atunci cand focul se stinge, ei trebuie sa sara peste el. Se spune ca focul trebuie sa arda cat mai mult si cat mai sus ca s-o incalzeasca pe Baba Marta. Aceasta este o batrana neputincioasa, avand mereu la ea un drug de fier in care se sprijina. Bulgarii considera ca temperamentul batranei este destul de instabil: atunci cand Marta zambeste, Soarele straluceste pe cer, iar atunci cand este suparata pe cineva, vremea urata isi face simtita prezenta.

Despre cei care poarta “martenita” tot timpul anului se crede ca vor fi mereu protejati: “Daca nu porti Martisor, Baba Marta va aduce spiritele rele in casa ta”.

Bulgarii poarta in general martisorul la mana, acesta fiind purtat si de barbati. Atunci cand purtatorul vede o barza sau o randunica, atarna martisorul in primul copac inflorit care ii iese in cale. O alta traditie este sa ascunzi martisorul sub o piatra, iar a doua zi sa il verifici. In functie de ce “creatura” se va afla in apropierea pietrei, noul an va fi unul de succes sau de ghinion: o larva sau un vierme semnifica sanatate si succes, o furnica reprezinta succesul, dar cu foarte multa munca, iar paianjenul este aducatorul de necazuri.

In prag de Martisor, te invitam sau petreci #ozicatovacanta la Veliko Tarnovo! 

"Lumea este o carte, iar cei care nu călătoresc nu pot citi decât o pagină din ea." Fericitul Augustin Credem cu tărie ca fiecare dintre noi trebuie să aibă libertatea de a obține cât mai mult de la timpul nostru liber. Muncim un an întreg si merităm cel puțin o vacanță … de aceea, trebuie să fie perfectă! Echipa noastră de specialiști în turism lucrează neîntrerupt pentru ca turiștii noștri să se bucure fara griji de timpul petrecut în vacanță. De-a lungul timpului am acumulat o vastă experiență, dar și cunoștinte despre destinațiile turistice prezente în ofertele noastre și despre diferite unități de cazare. Experiența acumulată în turism si în transportul intern și internațional, ne-a ajutat sa înțelegem ca diversificarea serviciilor și personalizarea acestora în funcție de fiecare categorie de client reprezintă cheia succesului în turism. Agenția Hello Holidays are plăcerea de a vă conduce în diferite destinații, mai apropiate sau mai indepartate, într-un alt mod decât ați fost obișnuiți. Avem o flotă nouă de autocare și microbuze, conducători auto cu experiență în tur intern și internațional, personal tânăr și dinamic în agenție dar și însoțitori de grup și asistență turistică pe perioada diverselor călătorii pe care le alegeți alături de noi.