Sus

Privește câteva cărți poștale din Grecia. Vei regăsi trei lucruri: marea azur, pereții albi ai caselor și Bougainvillea fuchsia, cunoscută drept „floarea de hârtie”. O floare îndrăgostită parcă de fiecare curte grecească, de fiecare gard, drum sau vale abruptă. Crește mândră și nestingherită chiar și în cele mai pustii zone, bucurându-ne cu frumusețea nuanțelor. Este ca un dar oferit muritorilor din vârful Muntelui Olimp: nu doar că este lipsită de dăunători și extrem de rezistentă, ci poate crește pe orice suprafață, fie că este un mic ghiveci, în umbra unui copac sau pe o terasă elenă. Poreclită și „floarea de hârtie”, din pricina petalelor foarte fine și subțiri, Bougainvillea înflorește tot anul datorită climatului cald mediteranean al Greciei. Este, poate, cea mai accesibilă plantă ornamentală pentru grădinarii din toată Marea Egee. Ea îmbogățește tavernele acoperișurile, biserici și piețele din toată Grecia, ca un adaos perfect al zidurilor albe și al albastrului regal care definesc arhitectura regiunii.

Un simbol al frumuseții grecești

Povestea acestei flori, devenită de-a lungul vremii un simbol al frumuseții grecești, a început în secolul al XIX-lea, datorită botanicilor francezi și englezi aflați în vizită, pe coasta braziliană. S-au îndrăgostit pe loc de Bougainvillea și au adus-o în Grecia. Nu din pasiune pentru tărâmul grecesc, ci pur pentru comerț. Au început să o cultive și să vândă planta, introducând astfel exemplare din America de Sud în țări din întreaga lume, inclusiv Grecia. Două sute de ani mai târziu, planta este extrem de populară, atât ca ornamentație, cât și ca un contrast vizual spectaculos, oferind frumusețea pe care o întâlnești astăzi. O găsești în diferite colțuri ale lumii, dar frumusețea celei din Grecia este unică. Și totul se datorează climatului cald, a soarelui grecesc și a rezistenței la sare. O găsești peste tot. Cu toate acestea, plimbarea în mijlocul florilor de hârtie de la Grădina Botanică din Atena, Kroussia, Creta sau alte destinații cunoscute este ca o mângâiere.

Regină cu rezistență de buruiană

Bougainvillea, sau Bogumila, cum o numesc unii localnici, este cea mai frumoasă floare a Mediteranei. O regină a frumuseții, rezistentă ca o buruiană. Nu o spunem degeaba. În ciuda frumuseții, ea crește ca o buruiană pe insulele grecești de sud, de-a lungul drumului. Nu știu dacă poate rezista cineva să nu se oprească câteva secunde să o admire. Dacă îți dorești și tu una, află că pepinierele grecești vând bougainvillea înflorită în ghivece, la aproximativ 5 €. Trebuie să știi, însă, că are nevoie de multe ore însorite pentru a înflori și a se dezvolta. Nu-i place vântul. Este colorată din iunie până în noiembrie, iar în timpul iernii îi poți oferi o cameră răcoroasă. Primăvara, când va simți primul sărut al soarelui, va începe să se dezmorţească, iar în iunie îți va umple mediul de culoare și veselie.