Sus

Budapesta este orașul poveștilor unice. Un oraș care-și păstrează parcă cu sfințenie secretele, chiar și față de locuitori. Grandoarea Dunării, Budapesta are ceva pentru toată lumea – de la istorie dramatică și arhitectură flamandă la ape termale de vindecare și o viață de noapte inegalabilă în Europa de Est și Centrală. Arhitectural, orașul este un tezaur, cu destule clădiri baroce, neoclasice, eclectice și art nouveau menite să impresioneze fiecare artist. În general, totuși, Budapesta îți oferă o senzație de „fin de siècle”, pentru că aproape tot ce vezi astăzi aici reprezintă perioada „de aur” a capitalei de la sfârșitul secolului 19. Descoperă cele mai interesante fapte despre frumoasa capitală maghiară. Altceva față de ce îți spune toată lumea 😊

Un cimitir monumental

Ultimul soldat sovietic a părăsit Ungaria pe 19 iunie 1991. Acest lucru a pus capăt oficial guvernării comuniste în Ungaria. Și, ce face o țară cu toate sculpturile și stauile comuniste pustiite peste tot din 1949? Ei bine, decât să le distrugă, le dedică un parc, numit astăzi „Memento Park”. Nu multă lume îl vizitează. Te întrebi de ce? Pentru că este destul de înfiorător!

Memorialul viu al lui Michael Jackson

Budapesta este plină de monumente frumoase. Peste tot. Spui wow și te cuprinde o altă priveliște. Așa se întâmplă și când ajungi la un copac acoperit cu imagini cu  Michael Jackson. Da! După ce MJ a murit în 2009, localnicii i-au dedicat un copac, iar acesta se află în exteriorul hotelului Kempinski, unde solistul obișnuia să stea când era în oraș. Ei îl adoră pe Michael Jackson atât de mult încât au transformat copacul într-un monument viu: din moment ce copacul continuă să crească, este actualizat constant cu fotografii și amintiri. Tare, nu?

 „Sfântul” Ferenc Pușkás?

Babe Ruth este înmormântat în „Gate of Heaven Cemetery” din Hawthorne. Însă, oricât de frumos sună … este doar un cimitir. Ungaria a mers mult mai departe cu rămășițele celui mai iubit jucător de fotbal „Ferenc Puskás”, înhumându-l în Basilica St. Stephens, probabil cel mai sfânt loc din Budapesta.

Detalii arhitecturale interesante

În timp ce parcurgi străzile din Budapesta, admiră clădirile. Primul gând: „hmm… arată ca niște niște găuri de gloanțe”. Dacă nu știi, în Budapesta, în 1956, a existat o revoluție națională împotriva regimului comunist. Din cauza luptei intense pe străzi, o mulțime de clădiri încă dezgolesc cicatricile revoluției. Este o parte altfel a orașului, care păstrează vie istoria. Sper că nu vor fi niciodată acoperite.

IUBESC statuile din bronz

Bine, nu este o surpriză, pentru că le poți vedea literalmente peste tot. Există, însă unele ceva mai ascunse. Așa că, dacă ești un iubitor de artă și, implicit, istorie, ieși la vânătoare. Ca pont, în 2016, sculptorul ucrainean Mihajlo Kolodko a început să ascundă statui în bronz în miniatură în tot orașul. L-am găsit pe Kermit 😊Printre cele mai populare statui din Budapesta se află Mică Prințesă, statuia unei fetițe care stă pe balustradele de pe promenada Dunării, Statuia polițistului, de la colțul străzii Zrínyi și strada Október 6, și Sculptura lui Anonymous din Castelul Vajdahunyad. Bineînțeles, lista este foarte lungă. Ne oprim însă aici.

Barurile Ruină

Fiecare oraș are minuni „must see”, cărora li se fac publicitate peste tot. Ar fi mii de copaci salvați de la mai puțini fluturași dacă nu ai fi existat Ruin Bars. Cu mobilă antică, rafturi pline cu alcool și gustări rapide, aceste baruri dețin un loc cu totul special în viața de noapte din Budapesta. Cu toate acestea, barul inițial – „Szimpla” – s-a produs pur și simplu pentru că proprietarii nu doreau să plătească costul masiv de renovare a clădirii defăimate în care se află. Așadar, l-au îngrămădit cu o grămadă de lucruri nefolositoare și l-au rebranduit. Briliant, dacă ne întrebi.

Pálinka

Gastronomia maghiară este destul de grea. Privește doar popularele Langoși (în esență, o pâine făcută într-o baie de ulei, acoperită în mod obișnuit cu usturoi, smântână și brânză. Dacă mănânci o dată, este acceptabil. Dacă, însă, duci un stil de viață prina ceastă gastronomie, atunci ai nevoie de întăriri. Și iei Pálinka (gândește-te: alcool cu aromă de fructe) este să te ajute să digere cârnații și produsele grele de patiserie. Un shot înainte de masă și unul după ajută mâncarea să alunece mai repede în intestin. Stai liniștit. Te obișnuiești cu aroma. Unii doar pentru ea vin…

Castelul Vajdahunyad

La fel ca turnul Eiffel, Castelul Vajdahunyad a fost construit ca locuință temporară. El a fost ridicat pur și simplu din carton și lemn, în 1896, ca parte a expoziției milenare – pentru a sărbători 1000 de ani de naștere a statului ungar. Cu toate acestea, a fost o atracție atât de populară încât a fost reconstruit începând cu 1904 din materiale mai durabile, ca pietrele și cărămizile.