Sus

E weekend. Duminică. Teoretic, o zi liniștită a săptămânii pe care ne-o dedicăm nouă. Cum altfel, dacă nu cu momente de răsfăț la o cafea bună, savurată în liniște. Bine… dacă nu ești fan cafea, revenim weekendul viitor cu un articol dedicat ție. Astăzi, însă, e despre noi, pasionații. Istoria cafelei nu este la fel de veche și nici la fel de ilustră ca cea a ceaiului. Cele mai vechi dovezi privind consumul de cafea datează din secolul al XV-lea și au fost găsite în mănăstirile din Yemen. Știai? Iar asta deși cafeaua ar proveni din Etiopia. Neagra băutură s-a răspândit rapid în întreaga lume, devenind populară în restul Orientului Mijlociu, India de Sud, Europa și Java până la mijlocul anilor 1600. Dacă citești articolul, știi deja cum se prepară. Așa că nu mai pierdem vremea și listăm câteva dintre cele mai populare cafele de weekend, care să te inspire. Sperăm noi 😊

1. Espresso italian

O cană minusculă și o aromă puternică. Da, cine nu iubește aroma unui esspreso italian bine făcut? Espresorul în sine a fost dezvoltat în Italia la sfârșitul erei victoriene, răspândindu-se ulterior în Marea Britanie, în anii ’50. Espresso este de fapt baza pentru multe alte „cafele” precu latte (cu lapte), american (cu apă caldă) și espresso cubanez (îndulcit).

2. Wiener Melange

Wiener Melange au „Cafe Vienna” este aproape la fel ca un cappucino. Este „un singur espresso servit într-o ceașcă mare de cafea acoperită cu spumă de lapte”. Cu toate acestea, atât în Marea Britanie, cât și în Franța, un „Cafe Vienna” se referă la un espresso cu frișcă (o băutură cunoscută sub numele de „espresso con panna” în italiană).

3. Cafea irlandeză

Tehnic vorbim, de un cocktail din cafea. Un amestec de cafea fierbinte, whisky irlandez și zahăr, la care se adaugă smântână. Este adesea băut după cină. Cât despre alegerea cafelei și modalitatea de preparare, există multe variații. Așa că nu te aștepta să găsești un gust identic de la o cafenea la alta.

4. Cafea turcească

Ei, și am ajuns la o cafea extrem de populară la noi. Și savurată des. De ce îți place? Poate pentru că suntem apropiați de ei, ca destinație de vacanță. Cine știe. Eu, una, mă dau în vând după cafeaua grecească…dar, cum fiecare e cu gustul lui, ți-o recomandăm în weekend, preparată la ibrik. Într-un cezve, bineînțeles.

5. Cafea Bombón

Și te simți ca-n Valencia. Această băutură spaniolă are la bază espresso. Este servită cu lapte condensat îndulcit, creând adesea două dungi separate de culoare contrastantă. Există băuturi similare în multe părți ale Asiei (cum ar fi „Kopi Susu Panas” din Malaezia) sau „Gafeh Rorn” din Thailanda. Acolo se folosește cafea măcinată și lapte condensat îndulcit. Concluzia: mult zahăr.

6. Mazagran algerian

Originară din Algeria, această băutură rece din cafea este preparată dintr-o cafea tare, fierbinte, turnată peste gheață și servită într-un pahar înalt și îngust. Versiunea portugheză a băuturii este adesea îndulcită cu sirop de zahăr și poate conține rom și o felie de lămâie. Dacă n-i știi gustul, încearcă prepararea ei în weekend.

7. Frappé grecesc

Oh, da! Am spus Grecia… Originar din Grecia, Frappé-ul este băutura verii. Cine a spus, însă, că nu o putem savura și în căldura locuinței noastre. Se face simplu, dintr-o cafea instant, apă (sau lapte) și zahăr, toate agitate împreună. Se spune că a fost inventată accidental de un reprezentant Nescafé în Salonic în anii 1950 și este una dintre cele mai populare băuturi din Grecia și Cipru. Nu știu ce să spun. Poate fi doar de reclamă…însă, ce mai contează. Gustul e demențial. Mai ales dacă optezi și pentru frișcă sau diferite toppinguri. Asta da cafea de weekend.