Sus

În timp ce unii își aleg vacanțele pentru plajă sau schi, alții „vânează” case de celebrități. Nu oricare, ci culturale. Artiști celebri din întreaga lume își expun lucrările la muzeele constant aglomerate de turiști. Astfel, pasionații de artă și cultură se bucură de momente aparte, admirând capodopere pe care artiștii lor preferați le-au creat cu atât de multă atenție. Dacă te regăsești printre ei, atunci sigur vei fi bucuros să îți afli viitoarea destinație. Dacă, însă, titlul te-a dus cu gândul la Angelina Jolie sau Gerard Butler, nu-ți pierde timpul. Pășim în istorie, pe cărarea culturii. Spune-ne acum: ți-ai dorit vreodată să poți intra în spațiul în care artiști tăi favoriți își gândeau arta? Locurile care i-au inspirat să-și creeze capodoperele datorită cărora s-au făcut remarcați? Ei bine, iată o listă cu casele artiștilor celebri din întreaga lume, pe care le poți vizita și unde poți înțelege mai bine arta lor.

1. Claude Monet

 Acasă: Giverny, Franța

Maestrul Claude Monet a lăsat o marcă de neșters în lumea artei. Casa lui de basm din Giverny este deschisă vizitatorilor și chiar în fața ei se află inspirația pentru „Water Lily Pond”, cea mai cunoscută opera de artă a sa. Imaginează-ți cum pictura prinde viață chiar în fața ochilor! Nuanțele casei, de verde și roz pastelate, și ferestrele închise au fost alese de artistul însuși. Interioarele sunt împodobite cu gravuri și blocuri de lemn japoneze. Ea găzduiește colecția vastă a pictorului, precum și alte capodopere din întreaga lume.

2. Vincent Van Gogh

Acasă: Mons, Belgia

O casă mică dintr-un oraș minier melancolic. Ea l-a inspirat pe Vincent Van Gogh să ia drumul picturii. Mons a fost centrul mineritului greu în timpul Revoluției industriale. Van Gogh a venit în oraș în 1878, ca predicator calvinist, și a plecat doi ani mai târziu ca artist. Nenorocirile comunității miniere au avut un impact emoțional profund asupra lui Van Gogh, angoasa lui aducându-i inspirație creatoare. Tabloul evocator al lui Van Gogh, „Mâncătorii de cartofi”, a fost inspirat din comunitățile miniere din Mons. Casa iconică a artistului aproape că a cedat timpului, fiind însă înviată de un grup de activiști în anii 70. Ajuns aici, poți admira o expoziție care începe din grădină și continuă prin micuța casă.

3. Rembrandt

Acasă: Amsterdam, Olanda

Clădirea în care locuia Rembrandt a fost restaurată și deschisă vizitatorilor datorită pasionaților de artă. Artistul a cumpărat locuința în 1639 pentru soția sa Saskia. Din păcate, aceasta a dus la falimentul său mai târziu, fiind forțat să o vândă și să scoată la licitație vasta sa colecție de obiecte. Din fericire, casa a fost restaurată și reamenajat după inventarul de licitație. Locuința, care acum este un muzeu, are mobilier, artă și obiecte din secolul al XVII-lea, plus o colecție aproape completă de gravuri ale lui Rembrandt. Pe lângă capodoperele sale, ajuns aici, poți admira lucrări de artă ale artiștilor inspirați de Rembrandt însuși.

4. Jackson Pollock

Acasă: New York, SUA

Jackson Pollock a fost o figură artistică importantă în mișcarea expresionistului abstract. El a fost cel mai renumit pentru „tehnica de picurare”. A implicat turnarea sau stropirea unei vopsele lichide menajere pe o suprafață orizontală. Acest lucru i-a permis să-și poată vizualiza și picta pânzele din toate unghiurile. Când intri în casa lui minusculă din East Hampton, podelele stropite cu vopsea îți vor atrage imediat atenția, el rămânând astfel o amintire amețitoare a artei sale revoluționare. Pollock și-a cumpărat casa în 1945 alături de soția sa, Lee Krasner, o artistă abstractă. A transformat hambarul într-un studio, unde a creat unele dintre cele mai faimoase picturi ale lui. Locuința sa este astăzi muzeu și centru de studiu și expune publicului „Compoziția cu arcul roșu și caii”, singura sa pictură pe afișaj permanent.

5. Frida Kahlo

Acasă: Mexico City, Mexic

Frida Kahlo este unul dintre cele mai notabili artiști ai secolului XX. S-a născut într-o suburbie fermecătoare din Mexico City, iar casa ei este cunoscută drept La Casa Azul (Casa Albastră), datorită nuanței de albastru. În 1958, ea a fost transformată în muzeu, fiind astăzi unul dintre cele mai vizitate muzee din lume. Cu zece camere, rămâne în aceeași stare pe vremea în care artista locuia acolo. Ea expune colecția de artă personală a lui Kahlo și o colecție mare de artefacte pre-hispanice.

6. Salvador Dali

Acasă: Portlligat, Spania

Artistul excentric Salvador Dali și-a cumpărat o cabană de pescar în micul sat Portlligat. Într-o cameră de patru metri pătrați, el și-a creat sufrageria, studioul și dormitorul. Separat, la câțiva pași, artistul avea o minusculă bucătărie și baie. În autobiografia sa, Salvador Dali și-a explicat alegerea: „Mi-am dorit totul bine și mic.” Însă, planul i s-a schimbat în următorii 40 de ani. Odată ce satul a devenit reședința sa principală, casa sa a crescut ca mărime, incluzând încă patru camere, în care sunt expuse astăzi lucrările sale de artă și alte ciudățenii apreciate de el.