Sus

Știm că pentru majoritatea turiștilor Atena înseamnă Acropole și Plaka. Încearcă să nu fie și pentru tine așa. În viitorul sejur, city break sau circuit în Atena, descoperă una dintre cele mai fermecătoare și autentice cartiere ale sale: Pangrati. Dacă până mai ieri era un cartier uitat de lume, astăzi Pangrati se confruntă cu un boom turistic. Neașteptat, știm. La prima vizită, cartierul este un mister total. Pentru că, deși se află la doar 15 minute de mers pe jos de Piața Syntagma, puțini merg mai departe de celebra atracție din marmură: Stadionul Panathenaic a cărei măreția te marchează. Capodopera, în formă de potcoavă, se află în perimetrul centrului istoric al Atenei, cu „gura” de marmură albă deschisă parcă spre oraș. Și, concentrați pe spectaculozitatea ei, puțini se mai întreabă ce se află în cealaltă direcție, în spatele scaunelor din marmură cu niveluri și de dealurile care flanchează Kallimarmaro. Ei bine, acolo, ccoțat deasupra impozantului stadion, stă una dintre cele mai fermecătoare și autentice cartiere ateniene: Pangrati.

În culise unui teatru mic

Odată ce-i treci pragul, te simți ca în culise unui teatru mic, într-o lume ascunsă, cunoscută doar localnici. Aici locuiesc adevărații atenieni, muncesc, mănâncă și se joacă. Crezi că nu ți-ar plăcea să-i vezi, să-i descoperi, să-i cunoști? Mergi de-a lungul străzii Agras, apoi urmează calea șerpuită, printre pini și chiparoși, până în vârful dealului Ardittou. Zona găzduiește fragmente dintr-un altar dedicat zeiței străvechi a averii, Tyche, și îți oferă o priveliști neașteptate a Acropolei, a orașului modern și a drumurilor spre mare. Îți imaginezi?

Pangrati nu are un stil uniform. Nu vei găsi clădirile neoclasice de pe cărțile poștale, precum Plaka. Cartierul este un mix arhitectural mult mai divers, de la vile vechi princiare, până la blocuri de apartamente din mijlocul secolului XX. Demult, această mică zonă avea 23 de cinematografe, iar clădirea Cinema Palas, ce datează din 1925, indică bogăția de odinioară. Merită să-ți iei o pauză de câteva minute să-i admiri mai pe îndelete detaliile arhitecturale.

Atmosferă pariziană

Există un colț al Pangrati numit Piața Proskopon care îți insuflă mai degrabă o atmosferă pariziană decât ateniană. O zonă mult mai continentală decât mediteraneană, unde piața este plină de cafenele cu scaune așezare pe trotuare, mărginite de copaci înalți și de clădiri de apartamente înalte, care lasă spațiu și clădirilor mai mici și mai elegante, în nuanțe pastelate. În cea mai mare parte, cartierul și-a păstrat intacte multe dintre comorile vechi, combinându-le însă cu diverse întreprinderi noi.  În partea opusă a cartierului din Piața Proskopon, în jurul Pieței Varnava, există un restaurant stil bufet, dar extrem de boem, pe care îți recomandăm să-l încerci.

Și… schimbă ritmul

Lasă zgomotul din Piața Varnava și îndreaptă-te spre vest, spre Markou Mousourou, Nikiforou Theotoki și străzile din jurul marginii vestice ale dealului Ardittou. Vei simți că ai făcut un pas, care te-a dus un secol în trecutul Atenei. Un cartier în cartier 😊 Te așteaptă vile independente, în stil eclectic. Continuă spre vest până ajungi la Primul Cimitir din Atena, a cărui intrare se află în vecinătatea cartierului Mets. Cu mausoleele sale ornamentate și arterele mărginite de copaci, acesta este varianta Atenei la faimoasa Père Lachaise din Paris. Deși mult mai puțin vizitat decât vărul său parizian, acest cimitir este o frumusețe, o oază de liniște înconjurată de pini înalți și chiparoși, ce formează o barieră împotriva zgomotului traficului urban.

La câțiva metri de aici, te izbește zgomotul. Pangrati este un cartier tânăr și plin de viață, care abia dacă doarme. Cafenelele și barurile sunt deschise și aglomerate toată ziua și noaptea. Da, nu are el obiective turistice mari, dar are ceea ce mulți căutăm: atmosfera autentică a Atenei și multă socializare. Iar odată cu deschiderea noului muzeu de artă Goulandris, de pe strada Eratosthenous, care a avut loc în octombrie anul trecut, în Pangrati, energia artistică și culturală a fost reînviată, prin liniile artistice marca Monet, Picasso, Kandinsky și Van Gogh.

Poate ai fost deja în Atena. Poate n-ai fost foarte impresionat sau poate te-ai îndrăgostit de ea. Oricum ar fi, îți recomandăm încă o vacanță, în care să descoperi și alte cartiere ale sale. Da, Plaka este aparte, Acropole este istorie, tavernele sunt minunate și magazinele un răsfăț pentru sesiunile de shopping. Adaugă la ele atmosfera din Pangrati și vei adora vacanțele în Atena.

Foto: © Angelos Giotopoulos