Sus

E trecut de 10 dimineața și trecem frontiera în Croația. Suntem destul de relaxați. Nu este prima oară când străbatem traseul. Cu toate astea, de fiecare data este altfel. Nuanțele peisajelor se schimbă, atmosfera este diferită, iar entuziasmul se păstrează cu aceeași intensitate. Iar ăsta este motivul pentru care prima noastră oprire este la cascade Kravice. Un loc aparte, nu foarte popular printre turiști deoarece nu multe itinerarii duc aici. Nu din cauza agențiilor, ci a programului ce trebuie respectat într-un circuit bine organizat în Europa. Iar când îți alegi programul, știi ce vrei să vezi și nu ești foarte încântat de ocolurile făcute, chiar dacă ele îți oferă uneori peisaje spectaculoase. Și pe pună dreptate. Poate nu ești genul aventurier. Și nici nu trebuie să fii.

Am văzut imagini cu cascadele înainte, așa că aveam o idee la ce să ne așteptăm. Dar peisajul ne-a depășit așteptările. L-am putea cataloga perfect, cu ape de smarald și zonă de înot, dacă te încumeți să intri în apa rece. Pentru că, spre deosebire de Cascadele Plitvice, aici înotul îți este permis. În zonă există restaurante accesibile și chiar plăcute, dacă vrei să te bucuri de o băutură bună, privind cascadele fascinante. Numele cascadei înseamnă literalmente „ vacă mica”, deoarece cu ani în urmă, o vacă a căzut în râu. Toți localnicii au crezut că a murit, dar au găsit-o fericită în spatele cascadei. 🥰 Dezavantajul este că nu există nici un transport public, așa că te poți duce singur doar cu taxi (totuși destul de scump) sau să te alături unui tur organizat.

Mostar

Încălziți de soarele fără milă, pornim spre următoarea noastră destinație – principalul popas al zilei, Mostar. Bosnia și Herțegovina este o țară cu o istorie zbuciumată și Mostar nu face excepție. Așadar, când ne întâlnim cu ghidul local pentru un tur pietonal, te molipsești de la pasiunea lui de a reda istoria locului. Iar ăsta este doar unul dintre beneficiile unui tur organizat cu ghid. Ajungem în orașul vechi al Mostar și este aglomerat! Pe măsură ce ne îndreptăm prin mulțime, ghidul spune povești despre locurile pe care le vedem, precum de ce una dintre moscheile din oraș este cunoscută sub numele de „moscheea subțire”. Trecând încet de la o poveste la alta, ajungem la celebrul pod din Mostar, Stari Most (care se traduce literalmente pe Podul Vechi), un patrimoniu mondial UNESCO. Comandat în secolul al XVI-lea de Suleiman Magnificul, a fost nevoie de nouă ani pentru a îl construi și când, construcția s-a finalizat, a fost cel mai înalt arc construit de om din lume, de mare importanță pentru Imperiul Otoman. Deci, cum a fost distrus? Ca toate lucrurile bune din această lume: războiul. Mai exact, în războiul din Bosnia, în noiembrie 1993. În cele din urmă, podul a fost reconstruit la fel ca înainte și s-a deschis în 1994, lucrările desfășurându-se în mai puțin timp decât la construcția inițială, folosindu-se aceleași materiale.

Ascultând povestea și gândindu-te cu tristețe la daunele războiului, vezi cum cineva sare brusc de pe pod. Dacă nu știi despre ce este vorba, te iau un pic transpirațiile. Ei bine, chill out! Oamenii sar de pe pod de sute de ani, fie pentru distracție, fie pentru a impresiona pe cineva. În zilele noastre, o fac și pentru bani, turiștii urcă și urmăresc un scafandru cum face un salt imens, sfidând moartea de la 24 de metri înălțime. De asemenea, îi lasă pe turiști să o facă. Cu toate că este nevoie de câteva sesiuni de practică pentru asta. Credem noi. Cu toate astea, inevitabil te întreb de ce. 🤔 La sfârșitul turului, ghidul te duce într-un local, cu cea mai bună mâncare tradițională bosniacă (și ieftină!).

Câțiva turiști, aici și acolo

Avem mai mult timp în oraș, așa că ajungem să facem tot ce ne-am dorit.  Mai întâi traversăm podul din nou, înotăm printr-o mare de turiști și ajungem la iconica Moschee Koski Mehmed Pasha, acum muzeu – ceea ce înseamnă că nu trebuie să îți acoperi sau scoți pantofii. Dacă vizita unei moschei nu ți se pare prea atrăgătoare, atunci ar trebui să știți că din curtea din spate ai cel mai frumos peisaj al Stari Most. 😉

În continuare, ne oprim pentru mai bună înghețată din Mostar, iar ultima noastră oprire a zilei este Počitelj, un oraș-cetate care se simte mai degrabă ca un oraș fantomă. Avem aici o scurtă oprire, vizităm moscheea și ne rătăcim puțin. Spre deosebire de Mostar, un lucru este clar: este mult mai liniștit aici, abia dacă există turiști în jur. Ceea ce este păcat, pentru că orașul are mult potențial. Trecând prin Republika Srpska, ajungem la granița cu Croația și ne întoarcem la Dubrovnik, fix la timp pentru a ne plimba pe străzile sale minunate, pe măsură ce soarele coboară și orașul începe să strălucească.