Sus

Țărmurile Halkidiki provoacă suspine chiar și călătorilor înverșunați. Îți petreci zeci de vacanțe aici și mai vrei una. Măcar una. Peisajele din nordul Greciei creează parcă dependență prin calmul și frumusețea naturală. Sunt cuvinte mari, știm, dar este greu să descrii Halkidiki odată ce ai fost acolo. Te simți ca într-un colț de rai exotic. Plajele din Halkidiki sunt recunoscute pentru nisipul fin și marea de culoare albastru-turcoaz. Cu toate acestea, renunță o zi la șezlongul de pe plajă și îndreaptă-te spre o regiune cu podgorii, rămășițe de istorie străveche și zone  pentru scufundări, caiac și ciclism. Descoperă 10 alternative care îți vor deschide fereastra spre frumoasa peninsulă Halkidiki, privită dincolo de soare și întinderi sclipitoare de nisip.

1. Scufundări în Nikiti

De ce să admiri suprafața sclipitoare a mării când te poți scufunda direct în ea? În drum spre peninsula Sithonia, oprește-te la Atlantis Diving Center. Situată în Nikiti, una dintre primele localități zărite în drumul spre Sithonia, acest centru de scuba diving este cunoscut pentru personalul cu experiență. Este fascinant pentru adulți, mai ales pentru copii. Gândește-te că te poți întâlni face to face cu pești scorpion și anemone.

2. Ciclism prin păduri de pin și dealuri accidentate

Kassandra îți oferă și alte modalități de a transpira, față de statul la soare. Simte căldura, îmblânzită de briza mării și adierea pădurii, într-un tur montan cu bicicleta, în stil „Break Free”. Există centre care oferă astfel de excursii, în care ai ocazia să vezi pădurea din interiorul peninsulei. Așa-numita „cocoșă de cămilă” a brațului Kassandra îți va solicita mușchii coapsei, dar efortul merită pe deplin odată ce vei vedea golful strălucitor. Cele mai multe drumuri principale din Halkidiki îmbrățișează coasta, astfel că interiorul cu bicicleta îți oferă peisaje inaccesibile șoferilor.

3. Ia-o și pe căi nebătătorite

În graba de a ajunge pe coastă, turiștii trec cu vederea interiorul Halkidiki – locul în care peninsula îți deschide cele trei brațe. Această zonă, cu drumuri sculptate în substratul stâncos și păduri de chiparoși agățate de dealuri, îți oferă peisaje dramatice. Explorează Peștera Petralona, aflată la 50 km sud-est Salonic, unde s-au descoperit unelte și arme paleolitice, schelete de animale și ​​rămășițele unui hominid cu 700.000 de ani.

4. Relaxează-ți mușchii într-un centru termal

Apele cristaline ale plajelor din Kassandra sunt o terapie în sine. Însă, coasta de sud-vest a brațului îți oferă o experiență acvatică cu beneficii pentru sănătate. În Băile Termice Agia Paraskevi vei găsi un complex balnear cu de ape naturale de izvor. Alături de zonele publice, există și o saună și un hamam, care ajută la eliminarea tensiunii musculare. Pregătește-te să ți se desfunde brusc nasul 😊 Sulful din aer se simte cu intensitate și este destul de greu de suportat. Dar, pentru a te bucura de proprietățile terapeutice ale apei, merită să îți ții nasul pentru câteva ore.

6. Kayak la apusul soarelui

Nici nu-ți imaginezi spectaculozitatea peisajului… Există centre specializate de navigație, care efectuează excursii de trei ore, cu ghid. Pornești din satul Vourvourou pe Sithonia. Orele sunt gândite în așa fel încât impactul cu frumusețea peisajului să fie nimicitor. O lumină în formă de cupru, oglindită în apele din Marea Egee….

7. Răsfăț cu fructe de mare proaspete

Cum mănâncă localnicii? Bine. Mai bine ca orice turist, indiferent la ce tavernă de pe țărm te-ai așeza. Dacă, însă, te îndepărtezi și tu un pic de zonele extraordinar de turistice, vei mânca exact ca ei. O Giorgakis din Kalamitsi este unul dintre excelentele restaurante cu fructe de mare din Halkidiki. Gustă caracatița uscată și pusă pe grătar. În Sarti, Kivotos este cea mai bună alegere pentru fructe de mare proaspete, deși, culmea, mesele sunt chiar pe nisip, sub o copertină umbroasă.

8. Oprește-te într-un golf privat

Nu trebuie să fii o celebritate ca să te bucuri de o plajă privată. Pe un drum abrupt și prăfuit, de pe coasta de nord a Sithoniei, se află Porto Elea. O zonă de de camping atât de plină de farmec, încât chiar și iubitorii de lux vor vrea să petreacă o noapte aici. Răsfață-te în barul de cocktail-uri, îmbrățișează bucătăria greacă de calitate în taverna amenajată și dormi însoțit de un cor de greieri, după întuneric.

9. Treci prin secole de istorie monahală

Imperiile au răsărit și s-au prăbușit, dar, în ciuda secolelor de schimbare, activitatea spirituală pe Muntele Athos a continuat mai bine de un mileniu. La sud de Ouranoupoli, pe a treia dintre brațele peninsulei Halkidiki, se află celebra „republică a călugărilor”. Dacă ești bărbat, înclinat spiritual și fără teamă de cazările austere, poți intra în ritmurile zilnice ale vieții monahale. Dacă nu, poți vedea o arhitectură extraordinară optând pentru o croazieră.

10. Măsline de casă și relaxare printre podgorii

Renunță la cazarea de lângă mare. Tărâmul interior al Halkidiki este o binecuvântare. Dacă ai noroc, găsește o pensiune sau hotel în zonele mai puțin căutate de turiști, înconjurate de verdeață sau podgorii, precum satul adormit Gerakini. Sau alege zone nu foarte apropiate de mare. Este singura șansă de a găsi o cazare a cărui proprietar să te servească cu măsline de acasă și un pahar sau două de vin direct din podgoria sa. Împrumută un șezlong, soarbe-ți cafeaua în grădina plină de flori, privește orizontul argintiu și s-ar putea să nu-ți mai dorești ieșirea la plajă.

Mâine, însă, e o nouă zi, iar plajele din Halkidiki te vor tenta din nou. Explorează peninsula cu fiecare zi ce trece. Vacanțe în Halkidiki găsești din plin aici.