Sus

Puțini știu că vacanța în Kalamata poate însemna o explorare a Greciei antice, autentice. Renumit la nivel mondial pentru măslinele sale, Kalamata este capitala Messini și al doilea oraș ca mărime din Peloponez. Majoritatea călătorilor îl ocolesc. Oferă-i o șansă și vei descoperi o plajă lungă, restaurante decente, cumpărături bune, o viață de noapte energizantă și câteva muzee excelente. Și, așa, ca bonus, dacă ai noroc, poți vedea și câte un cameleon 😊 Îți spunem noi pe unde…. Așezat pe coasta de sud a Greciei, orașul Kalamata este locul în care poposești, poate din greșeală sau la recomandarea unor prieteni, dar de care te îndrăgostești iremediabil. Pentru noi, vacanța în Kalamata a reprezentat una dintre cele mai memorabile călătorii din ani, datorită oamenilor și a istoriei zonei. Vacanța în Kalamata este frumoasă. Orașul este centrul din care pornești spre atracții interesante ale Greciei continentale și descoperiri tradiționale, printre care și esența uleiului de măsline, cu o mică degustare. Sunt sute de motive pentru care să alegi vacanța în Kalamata. Astăzi, însă, ne oprim la 8.

8. Orașul antic din Messini

Rămășițele acestui vast oraș străvechi sunt la fel de extinse ca cele ale orașelor Olympia și Epidavros, cu toate că primește doar o mică parte din vizitatorii lor. Orașul este așezat într-o vale și înconjurat de un zid masiv care a păstrat Poporul Messini în siguranță … până când au fost înrobiți de spartani! Situat în mod pitoresc pe colina de sub satul Mavromati și încă în curs de săpături, situl cuprinde un teatru mare, vechea piață (agora), un sanctuar cu impresionant ca dimensiuni, capete de animale sculptate în piatră, o bancă străveche și casele nobilimii. Ceva mai încolo zărești un stadion absolut uimitor, în care oamenii Messini concurau între ei pentru a-și demonstra abilitățile. Vizitează micul muzeu și Poarta Arcadiană la 800 metri depărtare. Așa descoperi partea istorică și antică din vacanța în Kalamata.

7. Cina cu vedere la anticul Messini

Găsești pe toate site-urile topuri cu atracții din diferite stațiuni ale Greciei, însă nimeni nu pare să redea lucrurile care i-au impresionat personal în vacanța în Kalamata. Cu vedere la valea acestui oraș străvechi, se află micul sat Mavromati, de unde locuitorii Messini își procurau apa. Fântâna săpată de aceștia este foarte veche și istorică, considerată astăzi o bijuterie monumentală. Restaurantul din sat se numește Ithomi, mâncarea este tipic grecească, cu măsline locale și brânzeturi delicios gătite, iar priveliștea îți atinge sufletul.  

6. ArtFarm și căsuțele din copaci

O salbă de atracții într-un singur loc … Ferma de artă este cuibărită în munți și înconjurată de măslini, la doar câteva minute de condus de Kalamata. Proprietarul, Sotiris Marinis, obișnuia să-și petreacă verile jos, pe plajă, împreună cu bunicii. În loc să revină seara acasă, el construia căsuțe minunate în copaci și dormea în ele. Inspirat de a sa copilărie, Sotiris a menținut tradiția vie, construind case în copaci și deschizându-le publicului. Pe proprietate există aproximativ 10 case construite în măslini. Sunt absolut superbe. Iar asta nu e totul. Locul este, de asemenea, un hub pentru turismul agricol. Locuitorii îți lucrează pământurile pentru a crește alimente într-un mod natural. Vizita aici este clar una dintre cele mai unice experiențe din vacanța în Kalamata, pe care am recomanda-o oricui.

5. Melodia Peninsulei Mani

Peninsula Mani se află la aproximativ 30 de minute de orașul Kalamata. Este locul pe care grecii îl descriu ca fiind aproape la fel de steril ca suprafața lunii. Greu cultivi ceva aici și, în trecut, singura cale de acces era pe mare. Sau construit drumuri de acces în timpul celui de-al doilea război mondial. Trebuie să știi că atunci când cineva trece aici, oamenii cântă. Această cântare este specială pentru că a fost transmisă din generație în generație – melodiile și versurile lor pot oferi informații cheie despre creșterea și dezvoltarea limbajului pe parcursul a mii de ani, spun antropologii.

4. Rătăcind printre trasee de măslini

Drumurile din jurul Kalamata sunt incredibil de întortocheate, astfel că am reușit să ne pierdem o dată sau de două ori. Culmea, în loc să te sperii, rătăcitul devine una dintre părțile interesante ale călătoriei. Mereu descoperi ceva nou. Fie ajungi pe drumuri mici, înconjurate complet de măslini, fie dai peste o biserică străveche sau o lagună frumoasă.

3. În căutare de cameleoni

Navarino este o lagună foarte privată, în formă perfectă de umbrelă. Apa este curată și locul este absolut magic. Este o zonă destul de puțin știută. Mai întâlnești turiști, dar nu este niciodată aglomerat. Pe vârful unuia dintre dealurile din împrejurimi a existat și un vechi castel francez. Zona este, de asemenea, un sanctuar național pentru păsări și unul dintre singurele locuri din Europa unde poți vedea cameleoni. Nu știu, însă, dacă poți zări vreunul. Noi n-am făcut-o.

2. Castele, castele și iar castele

Nimic nu se poate compara cu fortificațiile masive construite de franci și greci în Kalamata. După ce vizitezi numeroase castele, ajungi să ai un preferat. Iar al nostru este Castelul Methoni. Cred că regizorii „Game of Thrones” au ratat cu adevărat frumusețea acestuia, mult mai în detaliu decât a altora redate în peliculă.  Știai că poți vizita multe castele faimoase în vacanța în Kalamata Kalamata optând pentru o  excursie de o zi din Atena? Nu ezita niciun minut să o faci.

1. Orașul istoric Pylos

Pylos este un oraș cu o istorie bogată și vastă. Aici a avut loc o bătălie masivă aici, în 1827, când vasele turce au invadat și aproape că au copleșit micile nave grecești. Totuși, grecii s-au dovedit a fi descurcăreți. Au condus navele turcești în Golful Pylos, de unde turcii cu greu mai puteau să se întoarcă.  Apoi i-au asaltat, iar navele turcilor stau astăzi pe fundul mării. Zona Pylos este frumoasă. Merită să vizitezi piața principală pentru arhitectura ei. Nu te opri, însă, pentru mâncare, decât dacă nu ai un buget prea strâns. Restaurantele de aici sunt destul de scumpe.

Pylos are propriul castel, cocoțat în vârf de deal, aproape de centrul orașului. Se numește Neo Kastro și are în interior două muzee interesante. Unul dedicat lucrurilor descoperite în timpul săpăturilor din sutele de situri istorice din zonă, celălalt descoperirilor în mare. Poți vedea chiar și bijuterii de peste 3.000 de ani. Exponate spectaculoase, cu imaginea cărora vei rămâne multă vreme în minte. Și nici nu-i de mirare. Asta înseamnă vacanța în Kalamata – amintiri frumoase din adâncul Greciei.